Križna elektrodiagnostika v klinični praksi - Podnar, Simon (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Križne elektrodiagnostične preiskave (KEDP) so smiselne pri bolnikih z motnjami mokrenja, iztrebljanja in spolne dejavnosti, pri katerih sumimo na okvaro perifernega živčevja. Namen raziskave je bil predstaviti avtorjeve izkušnje z napotitvami in najdbami KEDP. Metode. V arhivu lnštituta za klinično nevrofiziologijo v Ljubljani smo pregledali dokumentacijo o vseh bolnikih, pri katerih je avtor v letih 1997-2002 opravil KEDP. Diagnozo nevropatske prizadetosti spodnjih križnih segmentov smo postavili na osnovi rezultatov kvantitativne igelne elektromiografije (EMG) zunanje zapiralke zadnjika (ZZZ). Za analizo podatkov o preiskovancih, specializiranosti napotnih zdravnikov; napotnih diagnozah, simptomih in znakih pri kliničnem nevrološkem pregledu in najdbah KEDP smo uporabili metode opisne, bivariatne in multivariatne statistike. Rezultati. Vključili smo 193 bolnikov (45% moških), starih 7 do 83 let. Uhajanje seča je navajalo 99, zastanek seča 66 (oboje 35), uhajanje blata 73, zaprtje 53, moteno spolnost 49 (podatki na voljo pri 92 bolnikih) in več križnih simptomov 100 bolnikov. Pri kliničnem nevrološkem pregledu je imelo 57 bolnikov znake žariščne prizadetosti perifernega živčevja spodnjih udov in 47 motnje senzibilitete perinealno. Patološki kvantitativni EMG ZZZ smo našli pri 85 (44%) bolnikih (poškodbe kavde ekvine pri 28, multiplo sistemsko atrofijo pri 10 itd.). Pri ordinalni logistični regresiji sta bila značilna napovedna dejavnika za nevropatski EMG predvsem zastanek seča in motnje senzibilitete perinealno. Zaključki. S KEDP smo našli nevropatske abnormnosti pri slabi polovici napotenih bolnikov. Čeprav na osnovi naših rezultatov ne moremo definirati kliničnih meril za napotitev na KEDP, s katerimi bi lahko napovedali nevropatske spremembe v spodnjih križnih segmentih pri vseh bolnikih, lahko zaključimo, da so primernikandidati za KEDP predvsem bolniki z zastankom seča in perinealnimi motnjami senzibilitete.
Keywords: Anus; Cauda Equina; Constipation; Electromyography; elektrodiagnostika; Elektromiografija; Fecal Incontinence; Fekalna inkontinenca; Impotenca; Impotence; Injuries; iztrebljanje; Kavda ekvina; Lumbosacral Plexus; Lumbosakralni pletež; mokrenje; motnje; Neurologic Examination; Nevrološka preiskava; nevropatologija; Obstipacija; periferno živčevje; sexual intercourse; spolnost; Urinary Incontinence; Urinska inkontinenca