PICHOLINE I Avtorji: Milena Bučar-Miklavčič, Ohranjanje, Ohr anjanje, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, vrednotenje, vr ednotenje, Erika Bešter, Jakob Fantinič, karakter kar izacija akter Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, in zbiranje in zbir Vasilij Valenčič, Saša Volk, genskih viro genskih vir v oljk o Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik PICHOLINE: Ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk Avtorji: Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik Tehnični urednici: Maja Podgornik, Alenka Obid Avtorji fotografij: Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Jaka Jeraša, Milena Bučar-Miklavčič, Maja Podgornik, Jakob Fantinič, arhiv ZRS Koper Oblikovanje in prelom: Alenka Obid Založnik: Znanstveno-raziskovalno središče Koper, ANNALES ZRS Za založnika: Rado Pišot Spletna izdaja, dostopna na: http://www.zrs-kp.si/index.php/re-search-2/zalozba/monografije/ Koper, 2022 Publikacija je nastala v okviru Javne službe izvajanja strokovnih nalog s področja oljkarstva, ki jo financira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS. Kataložni zapis o publikaciji (CIP) pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani COBISS.SI-ID 115261443 ISBN 978-961-7058-79-6 (PDF) Vsebina UVOD 2 SINONIMI 2 IZVOR 2 MOLEKULARNO-GENETSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 3 MORFOLOŠKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 5 Drevo 5 List 6 Socvetje 7 Plod 8 Koščica 9 AGRONOMSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 10 Cvetenje 10 Oploditev 10 Občutljivost 11 Rodnost in uporabnost 11 KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA OLJČNEGA OLJA 12 Maščobnokislinska sestava 12 Sestava in vsebnost sterolov 14 Sestava in vsebnost tokoferolov (vitamin E) 16 Sestava in vsebnost biofenolov 18 LITERATURA 20 2 UVOD SINONIMI Sorta ˈPicholineˈ je dobro prilagodljiva na različne ra- ˈColliasˈ, ˈCoyasˈ, ˈFalsa Lucquesˈ, ˈOlive de Nîmesˈ, stne pogoje. Drevo je srednje bujno in razširjene rasti. ˈPicholine Languedocˈ Sorta je delno samooplodna. Uporabljamo jo lahko za predelavo v olje in za vlaganje, čemur prilagodimo tudi čas in način obiranja. Plodovi so nekoliko večji, IZVOR srednje pozno se barvajo in vsebujejo srednjo količino Sorta ˈPicholineˈ je francoska sorta. V Sloveniji se olja z visoko vsebnostjo biofenolov in srednjo vseb- uvršča med tuje sorte. nostjo tokoferolov. Olje pri predelavi velikokrat težko izločimo. Nizke temperature in sušo sorazmerno dobro prenaša. Proti pavjemu očesu je malo občutljiva, občutljiva pa je na oljčnega raka. 3 MOLEKULARNO- GENETSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Genotipizacija sorte ˈPicholineˈ na 15 mikrosatelitskih lokusih, predstavljeni so aleli, izraženi v baznih parih (bp). LOKUS PROFIL DNA (bp) DCA3 228:250 DCA5 200:204 DCA7 151:166 DCA9 193:193 DCA11 136:184 DCA15 243:263 DCA16 147:174 DCA18 171:181 GAPU101 201:207 GAPU103A 151:191 GAPU71B 124:144 EMO3 213:215 EMO90 186:192 UDO99-19 131:131 OeUP16 234:256 4 Genetski profil sorte ˈPicholineˈ na izbranih mikrosatelitskih lokusih DCA15, EMO90, GAPU71B, GAPU101; prikazane so dolžine pomnoženih alelov, izražene v baznih parih (bp). 5 MORFOLOŠKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Drevo Parameter Opis drevesa Meritev bujnost srednje bujno rast razširjeno zbitost krošnje srednje zbita krošnja dolžina internodija (cm) srednji poganjki (1–3) 1,4 6 List Parameter Opis lista Meritev dolžina (cm) srednje dolg (5–7) 6,07 širina (cm) srednje širok (1,25–1,50) 1,26 oblika glede na razmerje dolžina/širina eliptično suličast (4–6) 4,82 ukrivljenost glede na podolžno os raven zvijanje okoli osi odsotno ali rahlo vihanje listnih robov navzdol odsotno ali rahlo intenzivnost barve zgornje strani srednja 5 cm 1 cm Socvetje 7 Parameter Opis socvetja Meritev dolžina (mm) srednje dolgo (25–35) 27,77 širina (mm) ozko (< 12) 11,90 dolžina peclja (mm) srednje dolg (6–11) 8,77 število brstov (cvetov) srednje veliko brstov (18–25) 18,96 struktura (število brstov na dolžino socvetja (v cm)) zbito (> 6,5) 6,82 razvejanost majhna zalistniki (% socvetij z zalistniki) malo prisotni ali niso prisotni (< 10 %) 0,5 aksilarni brsti (% socvetij z aksilarnimi brsti) malo prisotni ali niso prisotni (< 5 %) 0,8 5 cm 1 cm 8 Plod Parameter Opis plodu Meritev masa (g) srednje velik plod (2–4) 3,84 dolžina (mm) dolg plod (21–24) 23,54 širina (mm) srednje širok plod (15–17) 16,36 oblika – v položaju A (razmerje razmerje dolžina/širina) eliptičen plod (1,25–1,45) 1,44 oblika – opisno eliptičen plod položaj največjega premera osrednje simetrija – v položaju A rahlo asimetričen plod oblika vrha – v položaju A ošiljen vrh bradavica na vrhu ni prisotna oblika osnove – v položaju A ravna prisotnost lenticel malo lenticel velikost lenticel majhne lenticele intenzivnost zelene barve nezrelega plodu srednja način barvanja z baze barva v popolni zrelosti črna poprh na povrhnjici srednje izražen 1 cm 5 cm Koščica 9 Parameter Opis koščice Meritev masa (g) srednja (0,30–0,45) 0,36 dolžina (mm) dolga (> 15) 16,16 širina (mm) srednja (6–8) 6,25 oblika na podlagi razmerja dolžina/širina močno podaljšana (> 2,2) 2,56 oblika v položaju B eliptična položaj največjega premera v položaju B osrednje simetrija – v položaju A rahlo asimetrična simetrija – v položaju B simetrična oblika vrha – v položaju A ošiljena konica – konec vrha izrazita oblika osnove – v položaju A ošiljena število fibrovaskularnih brazd na osnovnem delu srednje (7–10) razporeditev fibrovaskularnih brazd enakomerna površina - razbrazdanost srednje razbrazdana 1 cm 5 cm 10 AGRONOMSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Cvetenje Parameter Opis Meritev čas cvetenja (dnevi), ('Leccino' = 0) zgodaj (< 0) -2,7 trajanje cvetenja (dnevi) dolgo (> 10,5) 10,8 intenzivnost cvetenja srednja Oploditev Parameter Opis Meritev stopnja oploditve (%) ni podatkov stopnja samooploditve (%) ni podatkov potencialne opraševalne sorte samooplodna Občutljivost 11 Parameter Opis Meritev občutljivost na nizke temperature malo občutljiva občutljivost na sušo malo občutljiva občutljivost na napad oljčne muhe občutljiva občutljivost na napad oljčnega molja neobčutljiva občutljivost na pavje oko oz. oljkovo kozavost malo občutljiva občutljivost na sivo oljkovo pegavost neznano Rodnost in uporabnost Parameter Opis Meritev čas dozorevanja srednje vstop v polno rodnost srednje rodnost srednja izmeničnost delno izmenična razmerje med plodom in koščico zelo visoko (> 10,0) 10,67 razmerje med mesom in koščico zelo visoko (> 8,0) 9,67 vsebnost olja (Abencor – %) visoka (12–15) 13,8 vsebnost olja (Soxhlet – %) srednja (40–50) 44,8 12 KEMIJSKA Mejne vrednosti za ekstra deviško KARAKTERIZACIJA Vsebnost po oljčno olje po uredbi OLJČNEGA OLJA Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna Komisije (EGS) št. 2568/91 in RESGEN deviacija Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 Maščobnokislinska sestava C 14:0 (ut. %) miristinska kislina 0,01 ± 0,0001 ≤ 0,03 Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih C 16:0 (ut. %) palmitinska kislina srednja (10–13) 11,94 ± 1,36 7,50–20,00 projektov za olje sorte ˈPicholine', ki je bilo predelano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v C 16:1 (ut. %) palmitoleinska kislina (ω-7) 0,84 ± 0,13 0,30–3,50 optimalni zrelosti v obdobju 2007–2012. C 17:0 (ut. %) margarinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,40 C 17:1 (ut. %) margaroleinska kislina 0,08 ± 0,02 ≤ 0,60 C 18:0 (ut. %) stearinska kislina visoka (2–4) 2,36 ± 0,10 0,50–5,00 C 18:1 (ut. %) oleinska kislina visoka (70–75), zelo visoka (> 75) 74,05 ± 1,50 55,00–83,00 C 18:2 (ut. %) linolna kislina (ω-6) nizka (5–9), srednja (9–12) 9,10 ± 1,12 2,50–21,00 C 18:3 (ut. %) linolenska kislina (ω-3) 0,78 ± 0,11 ≤ 1,00 C 20:0 (ut. %) arašidova kislina 0,36 ± 0,02 ≤ 0,60 C 20:1 (ut. %) eikozanojska kislina 0,30 ± 0,03 ≤ 0,50 C 22:0 (ut. %) behenska kislina 0,08 ± 0,01 ≤ 0,20 C 24:0 (ut. %) lignocerinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,20 razmerje oleinska/linolna kislina 8,26 razmerje nenasičene/nasičene kisline 5,78 13 Mejne vrednosti za ekstra deviško Vsebnost po oljčno olje po uredbi Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna Komisije (EGS) št. 2568/91 in RESGEN deviacija Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 C 14:0 (ut. %) miristinska kislina 0,01 ± 0,0001 ≤ 0,03 C 16:0 (ut. %) palmitinska kislina srednja (10–13) 11,94 ± 1,36 7,50–20,00 C 16:1 (ut. %) palmitoleinska kislina (ω-7) 0,84 ± 0,13 0,30–3,50 C 17:0 (ut. %) margarinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,40 C 17:1 (ut. %) margaroleinska kislina 0,08 ± 0,02 ≤ 0,60 C 18:0 (ut. %) stearinska kislina visoka (2–4) 2,36 ± 0,10 0,50–5,00 C 18:1 (ut. %) oleinska kislina visoka (70–75), zelo visoka (> 75) 74,05 ± 1,50 55,00–83,00 C 18:2 (ut. %) linolna kislina (ω-6) nizka (5–9), srednja (9–12) 9,10 ± 1,12 2,50–21,00 C 18:3 (ut. %) linolenska kislina (ω-3) 0,78 ± 0,11 ≤ 1,00 C 20:0 (ut. %) arašidova kislina 0,36 ± 0,02 ≤ 0,60 C 20:1 (ut. %) eikozanojska kislina 0,30 ± 0,03 ≤ 0,50 C 22:0 (ut. %) behenska kislina 0,08 ± 0,01 ≤ 0,20 C 24:0 (ut. %) lignocerinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,20 razmerje oleinska/linolna kislina 8,26 razmerje nenasičene/nasičene kisline 5,78 14 Sestava in vsebnost sterolov Mejne vrednosti za ekstra Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih deviško oljčno olje po uredbi projektov za olje sorte 'Picholine', ki je bilo predelano Parameter Povprečna vrednost Standardna deviacija Komisije (EGS) št. 2568/91 in iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v Izvedbeni uredbi Komisije (EU) optimalni zrelosti v obdobju 2010–2012. 2019/1604 holesterol (%) < 0,14 ≤ 0,5 brasikasterol (%) < 0,01 ≤ 0,1 24-metilenholesterol (%) 0,06 ± 0,04 kampesterol (%) 3,84 ± 0,15 ≤ 4,0 kampestanol (%) 0,38 ± stigmasterol (%) 0,46 ± 0,13 < kampesterol ∆-7-kampesterol (%) < 0,02 ∆-5,23-stigmastadienol (%) < 0,02 klerosterol (%) 0,95 ± 0,09 β-sitosterol (%) 86,36 ± 3,41 sitostanol (%) 0,41 ± 0,09 ∆-5-avenasterol (%) 6,14 ± 2,76 ∆-5,24-stigmastadienol (%) 0,67 ± 0,19 ∆-7-stigmastenol (%) 0,22 ± 0,05 ≤ 0,5 ∆-7-avenasterol (%) 0,60 ± 0,15 navidezni β-sitosterol (%) 94,52 ± 0,62 ≥ 93 VSEBNOST SKUPNIH STEROLOV (mg/kg) 1173 ± 332 ≥ 1000 VSEBNOST ERITRODIOLA IN UVAOLA (% glede na vsoto vseh sterolov) 2,30 ± 0,92 ≤ 4,5 15 Mejne vrednosti za ekstra deviško oljčno olje po uredbi Parameter Povprečna vrednost Standardna deviacija Komisije (EGS) št. 2568/91 in Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 holesterol (%) < 0,14 ≤ 0,5 brasikasterol (%) < 0,01 ≤ 0,1 24-metilenholesterol (%) 0,06 ± 0,04 kampesterol (%) 3,84 ± 0,15 ≤ 4,0 kampestanol (%) 0,38 ± stigmasterol (%) 0,46 ± 0,13 < kampesterol ∆-7-kampesterol (%) < 0,02 ∆-5,23-stigmastadienol (%) < 0,02 klerosterol (%) 0,95 ± 0,09 β-sitosterol (%) 86,36 ± 3,41 sitostanol (%) 0,41 ± 0,09 ∆-5-avenasterol (%) 6,14 ± 2,76 ∆-5,24-stigmastadienol (%) 0,67 ± 0,19 ∆-7-stigmastenol (%) 0,22 ± 0,05 ≤ 0,5 ∆-7-avenasterol (%) 0,60 ± 0,15 navidezni β-sitosterol (%) 94,52 ± 0,62 ≥ 93 VSEBNOST SKUPNIH STEROLOV (mg/kg) 1173 ± 332 ≥ 1000 VSEBNOST ERITRODIOLA IN UVAOLA (% glede na vsoto vseh sterolov) 2,30 ± 0,92 ≤ 4,5 16 Sestava in vsebnost tokoferolov (vitamin E) Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih projektov za olje sorte 'Picholine', ki je bilo predelano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v optimalni zrelosti v obdobju 2004–2012. Vsebnost po Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna deviacija RESGEN α-tokoferol (mg/kg) 282 ± 60 β-tokoferol (mg/kg) < 2 γ-tokoferol (mg/kg) 29 ± 8 δ-tokoferol (mg/kg) < 2 skupni tokoferoli (mg/kg) srednja (200–350) 314 ± 58 17 18 Sestava in vsebnost biofenolov Parameter Vsebnost po metodologiji RESGEN Povprečna vrednost Standardna deviacija Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih skupni OLE BP (mg/kg) 356 ± 90 projektov za olje sorte ˈPicholineˈ, ki je bilo predelano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plo-skupni LIG BP (mg/kg) 181 ± 80 dov v optimalni zrelosti v obdobju 2010–2012. skupni biofenoli (mg/kg) visoka (> 450) 761 ± 128 Zaradi različnih dejavnikov, kot so na primer različne lokacije, vremenski pogoji in prisotnost škodljivcev, so od tega: možna precejšnja odstopanja od povprečnih vredno-oleacein (mg/kg) 209 ± 150 sti, kar se odraža v velikih standardnih deviacijah. oleokantal (mg/kg) 102 ± 75 lignana (mg/kg) 26 ± 25 O-Agl-dA (mg/kg) 36 ± 11 L-Agl-dA (mg/kg) 49 ± 29 O-Agl-A (mg/kg) 101 ± 57 L-Agl-A (mg/kg) 22 ± 15 Legenda: skupni OLE BP = skupni biofenoli olevropeinskega izvora skupni LIG BP = skupni biofenoli ligstrozidnega izvora O-Agl-dA = dialdehidna oblika olevropein aglikona L-Agl-dA = dialdehidna oblika ligstrozid aglikona O-Agl-A = aldehidna oblika olevropein aglikona L-Agl-A = aldehidna oblika ligstrozid aglikona 19 Parameter Vsebnost po metodologiji RESGEN Povprečna vrednost Standardna deviacija skupni OLE BP (mg/kg) 356 ± 90 skupni LIG BP (mg/kg) 181 ± 80 skupni biofenoli (mg/kg) visoka (> 450) 761 ± 128 od tega: oleacein (mg/kg) 209 ± 150 oleokantal (mg/kg) 102 ± 75 lignana (mg/kg) 26 ± 25 O-Agl-dA (mg/kg) 36 ± 11 L-Agl-dA (mg/kg) 49 ± 29 O-Agl-A (mg/kg) 101 ± 57 L-Agl-A (mg/kg) 22 ± 15 20 LITERATURA Bianco, D., Castelluccio, M. D., Conte, L., Knez, S., Bu- čar-Miklavčič, M., Mozetič, B., Parmegiani, P., Prinčič, D., Scarbolo, E., Sivilotti, P., Vesel, V., Vrščaj, B. 2014. UE LI JE II – Oljčno olje simbol kakovosti v čezmejnem prostoru. ERSA Deželna agencija za podeželski razvoj. Gorica, Italija: 353 str. Gentilini, S. 2007. Oljka v zgodovini, krajini in gospo-darstvu na območju Brd in vzhodnega gričevja Furla-nije Julijske krajine: ohranitev in razvoj. ERSA Deželna agencija za podeželski razvoj. Gorica, Italija: 105 str. Godec, B., Hudina, M., Usenik, V., Fajt, N., Koron, D., Solar, A., Vesel, V., Ambrožič Turk, B., Vrhovnik, I., Ko-drič, I. 2011. Sadni izbor za Slovenijo 2010. MKGP, Ljubljana, Slovenija: 110 str. Uredba komisije (EGS) št. 2568/91, nazadnje spreme-njena z Izvedbeno uredbo komisije (EU) 2019/1604. Vesel, V., Vrhovnik, I., Jančar, M., Bandelj, D., Deve-tak, M., Baruca Arbeiter, A., Dreu, S. Oljka. Ljubljana: Kmečki glas, 2020. 216 str. 21 Document Outline _Hlk1471628 _Hlk1544328 _Hlk164358 _Hlk874801 _Hlk1564806 _Hlk167939 _Hlk524959927 _Hlk162686 _Hlk164528 _Hlk1565545 _Hlk172290 _Hlk172207