Assessing the effects of a hydropower plant basin on fish spawning in an upstream river tributary - Hren, Gorazd (Journal of energy technology, 2024)
Članek predstavlja kombinacijo modelov za oceno ekoloških učinkov na habitat reke, na kateri je že veriga hidroelektrarn. Načrtovana je zadnja hidroelektrarna v verigi in treba je raziskati njen vpliv na ekosistem reke, pravzaprav na pritok reke pred novim jezom. Novi jez hidroelektrarne bo močno vplival na zgornji pritok z nihanji gladine. Izvedena je bila simulacija pogojev drstitve za dve zaščiteni vrsti rib. Analiza je kombinacija hidromorfološkega modela in modela indeksa habitatov, ki upošteva predvsem globino in hitrost vode, potrebne za reprodukcijo rib. Simulirani so različni scenariji pretoka reke, pri čemer so bili upoštevani učinki spremembe gladine jeza zaradi obratovanja hidroelektrarne. Z novo hidroelektrarno so načrtovani tudi trajnostni ukrepi za preprečevanje negativnih vplivov, ki bi lahko pripeljali do degradacije ekosistema reke in uničenja obstoječega ekosistema na sotočju rek. Rezultati kažejo, da bo po začetku obratovanja hidroelektrarne ustreznost ekosistema padla, načrtovani trajnostni ukrepi pa ne bodo zagotovili povsem zadovoljive rešitve.
Keywords: Drst; environmental impact; habitat sustainability; Hidroelektrarne; hydro-dynamic model; Okolje