Trajnostni prostorski razvoj in novejši procesi v prostorskem razvoju Ljubljane - Rebernik, Dejan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Osnovni cilj prispevka je evidentiranje, analiza in vrednotenje temeljnih značilnosti in najnovejših procesov v prostorskem razvoju na primeru mesta Ljubljana z vidika trajnostnega prostorskega razvoja mest. V prvem delu so navedena temeljna teoretska izhodišča in koncepti trajnostnega prostorskega razvoja mest ter usmeritve, cilji in ukrepi na področju prostorskega razvoja mest, ki jih predvidevajo dokumenti slovenske prostorske politike. Podrobneje je predstavljeno stanje, trendi in procesi v prostorskem razvoju Ljubljane po posameznih izbranih področjih: notranji razvoj mesta, degradirana urbana območja, območja razpršene poselitve, funkcijska preobrazba in racionalna rabazemljišč ter stanovanjska območja.
Keywords: Ljubljana; urbana geografija; mesta; urbanizacija; prostorski razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj; sonaravni razvoj