Obremenitveni funkcijski testi hoje pri pljučnem bolniku - Žen Jurančič, Marijana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2010)
Šestminutni test hoje (6-MTH) je najbolj pogosto uporabljeni funkcijski obremenitveni test hoje, ki ga uporabljamo kot merilo funkcijske aktivnosti bolnikov. Prehojena razdalja je tudi kazalnik umrljivosti pri kroničnih srčnih bolnikih, bolnikih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo in s primarno pljučno hipertenzijo. Zaradi potrebe po objektivnejšem testiranju so v zadnjem desetletju razvili obremenitveni krožni test hoje (Incremental Shuttle Walk Test - ISWT) kot prilagojeno verzijo 6-MTH pri pljučnih bolnikih. Prehojena razdalja pri testu ISWT, izražena v metrih, je statistično značilno povezana z doseženo maksimalno porabo kisika pri cikloergospirometriji (CPET).
Keywords: cardiovascular disease; diagnostika; funkcijski test; hoja; kardiovaskularne bolezni; krožni test hoje; obremenitveni test; pljučne bolezni; prehojena razdalja; vzdržljivost