Cultivating the democratic mind - Ripatti-Torniainen, Leena (Javnost (Ljubljana), 2011)
Članek proučuje formativna besedila o javnem novinarstvu, napisana v ZDA devetdesetih letih prejšnjega stoletja, tako da gradi na primerjavi z izobraževanjem odraslih. Primerjavo javnega novinarstva z izobraževanjem odraslih utemeljuje z obravnavo usklajenosti ciljev, metod in opredelitve strokovnih vlog, ki jih imata javno novinarstvo in ameriško pragmatistično izobraževanja odraslih. Pri proučevanju posega v javno ravnanje državljanov uporabita avtorici metode intelektualne zgodovine, ki sta jih konstruirala zgodnja zagovornika javnega novinarstva Jay Rosen in Davis Merritt. Avtorici dokazujeta, da je ideja Rosena in Merritta sestavljena iz dveh elementov. Prvič, Rosen in Merritt pozivata novinarje, naj oživijo družbeno združevanje in s tem za državljane ustvarijo razmere, v katerih lahko prepoznajo svoje javno in politično delovanje. Drugič, novinarjem predlagata, da spodbujajo vključujoče in k rešitvam usmerjene javne razprave med državljani. Izobraževanje odraslih prepoznava oba elementa, vendar je v primerjavi s smotri izobraževanja odraslih namen Rosenove in Merrittove artikulacije intervence abstrakten in instrumentalen, njun pogled na opolnomočenje državljanov pa bolj restriktiven. V nasprotju z idejo človeške emancipacije jev središču Rosenove in Merrittove argumentacije abstraktni ideal javnega življenja.
Keywords: izobraževanje odraslih; mass media; množični mediji; novinarstvo; journalism; United States of America; ZDA