Medicinsko nepojasnjena stanja - Ivetić, Vojislav (Medicinski razgledi, 2005)
Skoraj 20% bolnikov, ki obiskujejo ambulanto družinske medicine, toži za telesnimi simptomi, za katere se po številnih preiskavah ne najde konkretnega organskega vzroka. Diagnostični napotki pri obravnavi takšnih bolnikov vključejejo številne simptome, pogosto v različnih organskih sistemih, nejasnosimptomatologijo, kronični potek težav ter številne diagnostične/laboratorijske preiskave. Analizirani so članki, dostopni v bazi podatkov "MEDLINE", od januarja do maja 2005. Uporabljeni so MeSH-izrazi medically unexplained symptom, somatization, somatoform disorders, family medicine. Kot iskalni pogoj sem določil le prispevke v angleškem jeziku. Bolnike z medicinsko nepojasnjenimi stanji opažamo v naslednjih skupinah bolnikov: težavni bolniki, pogosti obiskovalci ambulant, bolniki s funkcionalnimi motnjami (njihovi simptomi se razlagako s funkcionalno motnjo, brez same bolezni), anksiozni in/ali depresivni bolniki, bolniki s somatizacijskimi motnjami in bolniki s samatoformno motnjo. Najbolj pogosti simptomi, ki lahko inducirajo sum na medicinsko nepojasnjeno stanje, so: utrujenost, vrtoglavica, glavobol, dispneja, omedlevica, slabost, bruhanje, dispepsija, nespečnost, bolečina v prsih, občutek nepravilnega bitja srca, prebavne težave (zaprtost, driske), kronična bolečina itd. Zdravniki družinskemedicine se pogosto počutimo odgovorni in kronično frustrirani zaradinezadovoljstva bolnikov z našo obravnavnavo bolnikov z medicinsko nepojasnjenimi stanji. Obstajajo resne objektivne težave, s katerimi se zdravniki srečujemo v odnosu do teh bolnikov in v obravnavi bolnikov z medicinsko nepojasnjenimi stanji. Ne glede na številne poskuse ustreznega zdravljenja in različnih tehnik pristopa zaenkrat še ne obstajajo točne smernice in napotki glede obravnave takšnih bolnikov. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih)
Keywords: Družinska medicina; Physician-Patient Relations; Family Practice; Somatoformne motnje; Zdravnik-bolnik, odnosi; Somatoform Disorders; zdravje; medicinsko nepojasnjena stanja