Evokritištvo - Žunkovič, Igor (Primerjalna književnost, 2016)
Članek obravnava ustreznost teze enega vodilnih predstavnikov evolucijskega pristopa k literaturi Briana Boyda, da evokritištvo pomeni prelom s Teorijo. Osrednji del razprave je posvečen analizi evokritištva in kritični obravnavi evokritiške metode literarne interpretacije. Ugotavljamo, da evokritištva ne moremo docela razumeti kot prelom z metodološkim pluralizmom, ampak kot enega njegovih sestavnih delov, čeprav njegov univerzalizem načeloma nasprotuje koncu velikih zgodb.
Keywords: Boyd, Brian, 1952-; literarna teorija; literary theory; književnost in evolucija; literarni darvinizem; teorija evolucije; evokritištvo; literarna interpretacija; metodološki pluralizem