Nanodelci: sodobni dostavni sistem za učinkovine in antigene celicam imunskega sistema - Obermajer, Nataša (Farmacevtski vestnik, 2007)
Imunske celice se nahajajo v telesnih tekoeinah in tkivih po celotnem organizmu in predstavljajo premikajoee taree za ciljanje z ueinkovinami. Zaradi neoptimalnega klasioenega naoeina dostavljanja uoeinkovin tem celicam, kjer bi le z visokimi vrednostmi proste uoeinkovine v serumu dosegli zadovoljive ueinke, predstavljajo nanodelci privlaeen sistem za dostavo ueinkovin imunskim celicam. Nanodelce lahko uporabimo kot dostavne sisteme za bolj ueinkovit vnos antigenov v antigen predstavitve celice, kot tudi za dostavo uoeinkovin doloeenim populacijam limfocitov. S tem dosezemo regulacijoimunskega delovanja ali pa imunski sistem izkoristimo za poveeanje ueinkovitosti vgrajenih ueinkovin v nanodelce pri zdravljenju okuzenih ali tumorskih celic
Keywords: dostava zdravilnih učinkovin; drug; nanodelci; zdravila