Estimation of the boron diffusion coefficients in FeB and Fe2B layers during the pack-boriding of a high-alloy steel - Abdellah, Zahra Nait (Materiali in tehnologije, 2014)
Predstavljeno delo predlaga model difuzije za določanje koeficienta difuzije bora v plasteh FeB in Fe2B med boriranjem v skrinji jekla AISI M2 v temperaturnem območju 1173-1323 K pri spreminjanju trajanja postopka od 4 h do 8 h. Predlagani model temelji na enačbi masne balance na dveh rastočih mejnih ploskvah (FeB/Fe2B) in (Fe2B/osnova) pri določenih predpostavkah. Določena vrednost aktivacijske energije bora v FeB- in Fe2B-plasti je bila primerjana s podatki iz literature. Predstavljeni model je bil razširjen, da bi lahko napovedal debelino vsake od obeh boridnih plasti za borirane vzorce pri različnih temperaturah in trajanju do 10 h. Postavljeni so bili diagrami enake debeline, ki so uporabni kot orodje za napovedovanje debeline vsakega od boriranih slojev v odvisnosti od dveh parametrov (temperature in časa). Predlagana je preprosta enačba za določanje potrebnega časa za nastanek plastiFe2B z difuzijskim žarjenjem.
Keywords: boriding; boriranje; incubation times; inkubacijski čas; Fickovi zakoni; Fick's laws; simulacija; simulation; kinetika rasti; growth kinetics; žarjenje; annealing