Idejni, socialnogospodarski in narodnopolitični nazori slovenskega meščanstva v času med svetovnima vojnama - Perovšek, Jurij (Zgodovinski časopis, 1997)
Avtor obravnava idejne, socialnogospodarske in narodnopolitične nazore slovenske liberalne in katoliške meščanske politike v času obstoja prve jugoslovanske države. Ugotavlja, da so si bili ti nazori bolj podobni, kakor pa ne. Podobni v zavračanju komunizma, fašizma in nacizma ter v protisemitskem stališču, v tridesetih letih pa še v zavzemanju za stanovsko korporativni sistem in za disciplinirano oziroma avtoritarno demokracijo. Razhajali pa so se v trajnem katoliško-liberalnem svetovnonazorskem in političnem nasprotovanju in v pogledih na nacionalni problem. V zvezi s slednjim so liberalci zagovarjali jugoslovanski narodni unitarizem in državni centralizem, katoliški pol pa je vztrajal pri ohranitvi slovenske narodne individualnosti in terjal avtonomistično-federativno preoblikovanje jugoslovanske države. Avtor ob koncu opozarja, da so bili po letu 1945 dotedanji idejni, socialnogospodarski in narodnopolitični meščanski pogledi preloženi v zgodovinski spomin, obravnava kasnejših pa zadeva današnji ali šele prihodnji čas.
Keywords: Slovenia; Slovenija; zgodovina; history; meščanstvo; political party; politične stranke; 1918/1941