Določitev kalcijevih kromatov Ca5(CrO4)3O0,5, Ca3(CrO4)2 in Ca5(CrO4)3 z rentgensko difrakcijo, optičnim in elektronskim mikroskopom - Dobnikar, Meta (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
Sintetizirali smo kalcijeve kromate Ca5(CrO4)3O0,5, Ca3(CrO4)2 in Ca5(CrO4)3, ki nastajajo pri reakciji CaO s Cr2O3 pri različnih temperaturah. Mineralne faze smo dokazali z metodo rentgenske difrakcije.Z optičnim mikroskopom smo v odsevni polarizirani svetlobi ugotovili, da imata fazi Ca5(CrO4)3O0,5 in Ca5(CrO4)3 manjšo odsevno sposobnost ter odpornost na jedkanje s HCl kot Ca3(CrO4)2. V presevni polarizirani svetlobi se minerali po optičnih lastnostih bistveno ne razlikujejo, opazujemo pa lahko vpliv temperature žganja na velikost mineralnih zrn. Z vrstičnim elektronskim mikroskopom smo ugotovili, da se mineralne faze ločijo tudi po morfologiji zrn.
Keywords: sinteza; kalcijevi kromati; kemijska kinetika; kemijske reakcije