Sklepanje pravnih poslov s povezanimi strankami - Podgorelec, Peter (Podjetje in delo, 2021)
Ena pomembnih novosti, ki jih prinaša Direktiva 2017/828, je ureditev poslov s povezanimi strankami z odobritvijo in javno objavo podatkov o poslu kot zaščitnima instrumentoma. Z novelo ZGD-1K je v Zakonu o gospodarskih družbah predvidena strožja ureditev za posle s člani organov vodenja ali nadzora in prokuriste ter z njimi povezane osebe, ta ureditev pa se - z izjemo javne objave podatkov o poslu - razširi še na nejavne delniške družbe ter na srednje in velike družbe z omejeno odgovornostjo. Kot organ, ki odloča o odobritvi posla, je predviden nadzorni svet oziroma upravni odbor, kar je v skladu z načelom adekvatnosti organa. Ob tem je z novelo ZGD-1K predvidena še posebna ureditev pogodbe o svetovanju s člani organa nadzora in modifikacija ureditve pogodbe o opravljanju funkcije.
Keywords: approval of transactions; Directive 2017/828; Direktiva 2017/828; implementacija; implementation; objava podatkov o poslu; odobritev posla; posli s povezanimi strankami; publication of transaction data; related party transactions