Reološke lastnosti parafinskih suspenzij aluminijevega oksida - Veskovič-Bukudur, Stojana (Materiali in tehnologije, 2000)
Reološke lastnosti parafinskih suspenzij za oblikovanje keramike z nizkotlačnim brizganjem so bistvenega pomena za procesne parametre pri brizganju, kot tudi za kvaliteto sintranih keramičnih izdelkov. Suspenzija mora imeti po eni strani dovolj majhno viskoznost, ki omogoča brizganje pri nizkem tlaku, po drugi pa morajo brizgani izdelki med tremično ekstrakcijo, kipoteka pri temperaturah nad tališčem parafina, zadržati obliko. Njene lastnosti so v veliki meri odvisne od vsebnosti suhe snovi, sestave prahu, površinsko aktivnih dodatkov in homogenosti. V neki meri je mogoče lastnosti suspenzije prilagoditi zahtevam, vendar je pri tem nujno poznanje zvez med posameznimi parametri. V delu poročamo o rezultatih študidja reoloških lastnosti suspenzije aluminijevega oskida v parafinu z raličnimi dodatki površinsko aktivnih snovi. Pokazali smo odvisnost lastnosti od porazdelitve velikosti delcev in vpliva površinsko aktivnih dodatakov.
Keywords: reološke lastnosti; suspenzije; Paraffin; parafin; aluminijev oksid; brizganje; ceramic; keramika