Razvijanje računalniškega mišljenja pri učencih 2. razreda - Weis, Klementina (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Prispevek prikazuje razvijanje temeljnih elementov računalniškega mišljenja, pri čemer so v ospredju koncepti ponavljanja (zanke) in odločanja, ki so jih učenci spoznavali s pomočjo preprostih odločitvenih struktur. Izvedene aktivnosti so bile sestavljene iz teh treh tem. Pri prvi smo z učenci ponovili in utrdili koncepte računalniškega mišljenja s pomočjo robotka mTiny in kodirnih kartic. Nato smo uvedli nov pojem, pojem zanka. Tretja tema je zajemala kodiranje z odločitvenimi drevesi. Zanimalo nas je, kako se posamezni koncepti med seboj dopolnjujejo pri razumevanju in reševanju nalog. Z raziskavo smo želeli spodbuditi logično razmišljanje in kreativnost, razvijati sodelovanje in sposobnost razčlenjevanja kompleksnih problemov na manjše enote. Za izbrano področje računalništva in informatike, algoritmi in programiranje, so bili podatki zbrani z metodo opazovanja z udeležbo. Ta metoda je pokazala, da so se primeri izvedenih dejavnosti izkazali za učinkovite. Omenjeni koncepti se med seboj dopolnjujejo. Učenci so pokazali napredek pri razčlenjevanju problemov, logičnem razmišljanju, kreativnem pristopu, sodelovanju v skupini ter komunikaciji. Povratna informacija je zajemala pohvalo, konstruktivno kritiko in spodbudo, da poslušajo drug drugega in se učijo iz izkušenj svojih sošolcev.
Keywords: algorithms and coding; algoritmi in programiranje; computational thinking; decision-making (branching); Informacijsko-komunikacijska tehnologija; odločanje (vejitev); Osnovnošolsko izobraževanje; ponavljanje (zanke); računalniško mišljenje; repetition (loops)