Modeliranje funkcionalnih zahtev dinamičnega izbiranja storitev v modelih poslovnih procesov - Frece, Aleš (visokošolska dela, 2013)
V disertaciji predlagamo od jezika ter notacij za modeliranje poslovnih procesov neodvisen metamodel za formalno specifikacijo funkcionalnih zahtev dinamičnega izbiranja storitev v modelih poslovnih procesov. Predlagani metamodel naslavlja konfigurabilno dinamično izbiranje storitev na podlagi vsebine in konteksta. S prednostmi tovrstnega pristopa metamodel zagotavlja večjo fleksibilnost modeliranih procesov, hkrati pa zmanjšuje njihovo kompleksnost. Izvedljivost in učinkovitost metamodela preverimo z njegovo vključitvijo v de facto standard za modeliranje poslovnih procesov Business Process Model and Notation 2.0, tako da predlagamo razširitev omenjene specifikacije. Za potrebe opisovanja vmesnikov v točkah dinamičnega izbiranja storitev predlagamo rešitev za podporo definicijam XML Schema strukturnih omejitev, ki so odvisne od posameznih primerov uporabe (t.j. od kandidatnih storitev). V ta namen predlagamo razširitve specifikacije XML Schema, ki so tudi širše uporabne. Omogočajo namreč definicijo tipov in elementov, ki se uporabljajo v različnih primerih uporabe s specifičnimi strukturnimi omejitvami. Na ta način predlagane razširitve omogočajo minimalno število potrebnih tipov za modeliranje neke domene. Učinkovitost metamodela pokažemo skozi merjenje kompleksnosti modelov realnih poslovnih procesov z namenskimi metrikami. Predlagamo tudi novo, s storitveno usmerjeno arhitekturo kompatibilno metodo za merjenje funkcionalne velikosti modelov poslovnih procesov. V ta namen adaptiramo metodo COSMIC na domeno upravljanja poslovnih procesov. Predlagano metodo nato uporabimo za preverjanje doprinosa predlaganega metamodela k zmanjševanju potrebnega napora za implementacijo modeliranih poslovnih procesov, s čimer ugotovitve o učinkovitosti predlagane rešitve še dodatno podkrepimo.
Keywords: business process flexibility; Business Process Model and Notation; business process modeling; dinamično izbiranje storitev; Disertacije; dynamic service composition; fleksibilnost poslovnih procesov; functional requirements; Modeliranje; Poslovni proces; XML schema