Spremembe minimalnih temperatur v Evropi - Žiberna, Igor (Revija za geografijo, 2021)
V članku smo analizirali trende minimalnih temperatur v Evropi v obdobju med leti 1961 in 2020 in spremembe minimalnih temperatur do konca 21. stoletja. Pri analizi smo uporabili podatke za 58 meteoroloških postaj s homogenim nizom podatkov, podatke o minimalnih temperaturah iz baze WorldClim ter napovedi minimalnih temperatur do konca 21. stoletja iz baze WorldClim. Rezultati kažejo velike razlike v sezonskih in prostorskih spremembah minimalnih temperatur.
Keywords: climate change; Europe; Evropa; klimatske spremembe; minimum temperatures; podnebje; temperatura