Prispevek k poznavanju favne listnih uši (Sternorrhyncha: Aphididae) Slovenije - Modic, Špela (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2008)
Prispevek predstavlja favno doslej poznanih vrst listnih uši (Sternorrhyncha: Aphididae) v Sloveniji in izsledke raziskav listnih uši v obdobju od 2003 do 2006, ko smo sistematično spremljali dinamiko leta listnih uši na štirih območjih pridelave semenskega krompirja: Komenda, Jablje, Šentvid pri Stični ter Libeliče. Med vegetacijo krompirja smo z rumenimi lovnimi (Moerickovimi) posodami ugotavljali pojavljanje in zastopanost vrst listnih uši. Največ ujetih listnih uši iz družine Aphididae je pripadalo rodu Aphis. V vzorcih smo odkrili nekaj novih vrst za afidofavno Slovenije: Aphis spiraecola Patch, Amphorophora gei (Börner), Chaitophorus leucomelas Koch, Chaitophorus populeti (Panzer), Drepanosiphum aceris Koch, Cinara sp., Macrosiphum cholodkovskyi (Mordvilko), Macrosiphum gei (Koch), Myzocallis castanicola Baker, Myzocallis coryli (Goeze), Protrama flavescens (Koch), Protrama ranunculi del Guercio, Rhopalosiphum maidis (Fitch), Thelaxes dryophila (Schrank), Therioaphis luteola (Börner), Trama rara Mordvilko in Tuberolachnus salignus (Gmelin). Iz dosedanjih objav smo ugotovili tudi, da je bilo v Sloveniji doslej poznanih 180 vrst pravih listnih uši iz družine Aphididae, sedaj pa jih je skupno ugotovljenih 197 vrst.
Keywords: entomologija; favna; listne uši; Slovenia; Slovenija; varstvo rastlin