Sistem za upravljanje in kontrolo javnega potniškega prometa - Blaž, Janez (visokošolska dela, 2020)
Sistem upravljanja in kontroliranja izvajanja javnega potniškega prometa temelji na koncesijskih pogodbah in relacijah med upravljavcem (Ministrstvo za infrastrukturo) in prevozniki. V doktorskem delu so predstavljeni procesi ter razvite metodologije optimizacij in simulacije uporabe sodobnih vozil z vidika zmanjšanja uporabe energije in emisij toplogrednih plinov. Ker v sistemu državnega linijskega javnega potniškega prometa 26 prevoznikov opravi na letni ravni 48 milijonov kilometrov s 1100 vozili, predstavljajo rezultati tega dela pomemben prispevek z vidika učinkovitosti upravljanja tega sistema.
Keywords: Disertacije; dissertations; emisije toplogrednih plinov; evaluation criteria; evalvacijski kriteriji; gospodarske javne službe; greenhouse gas emissions; javni potniški promet; kvadratna optimizacija; linear regression; linearna regresija; modern vehicle propulsion tehnology; objective function; Potniški promet; public passenger transport; public service obligation; public transport authority; sodobne oblike pogona vozil; the least sqaures methods; upravljalci; vrednostne funkcije