Primerjava dveh napitkov ob teku na dolge proge - Lainščak, Mitja (Medicinski razgledi, 1999)
Pitje tekočine ustrezne prostornine in sestave med naporom delno popravlja nenormalnosti v ravnovesju telesnih tekočin in tako izboljšuje človekovo fizično zmogljivost. V prospektivni primerjalni raziskavi na 12 zdravih treniranih tekačih na dolge proge smo ob teku na 18 km preizkušali učinke pitja izotoničnega napitka (Izomaratonik, Krka) v primerjavi z vodo, obakrat ob enaki shemi pitja. Pitje imtoničnega napitka ustrezneje nadomešča izgubljeno tekočino ob teku na dolge proge kot pitje vode. Preiskovanci so v dveh zaporednih poskusih pretekli po 18 km in med vsakim poskusom popili 700 ml tekočine, prvič vode in drugič izotoničnega napitka. Pred tekom in po njem smo jih stehtali, jim izmerili krvni tlak leže in sede ter odvzeli vzorce krviin seča. Povprečna starost preiskovancev (11 moških in 1 ženska) je bila 34,9+-9,1 (povprečna vrednost +- standardna deviacija) let, povprečna telesna višina 173,5 +- 7,2 cm in povprečna telesna masa 73,0 +- 9,8 kg. Med poskusomani bilo razlik v počutju in zmogljivosti preiskovancev, so pa preiskovanci bolje, čeprav ne značilno, prenašali izotonični napitek. Značilnobolj se je znižal sistolični krvni tlak, tako leže kot sede, pri pitjuvode. Serumski koncentraciji natrijevega in kloridnega iona sta se značilno manj povečali pri pitju izotoničnega napitka. Pitje izotoničnega napitka je v primerjavi s pitjem vode uravnovesilo krvni tlak in ublažilo spremembe v sestavi plazme in urina.
Keywords: Running; tek; športniki; Beverages; Isotonic solutions; pijače; Energy intake; telesne tekočine; fiziologija; Questionnaires; tekočine; Body weight; Blood pressure; Blood glucose; Potassium; Blood; Sodium; Chlorides; Urinalysis