The presence of Swift in Slovene translation and commentary - Stubbs, John (ELOPE (Ljubljana), 2024)
Čeprav v slovenskem prostoru Swiftova dela še ne obstajajo v obliki obsežnih kritičnih prevodov, kot jih poznamo v drugih evropskih jezikih, članek zagovarja tezo, da slovenske reprezentacije Swiftovega pisanja osvetljujejo ključne vidike njegovega pomena. To je razvidno tudi iz spremne besede Mladena Dolarja k novemu slovenskemu prevodu celotnih Gulliverjevih potovanj, ki k Swiftu pristopi z uporabo večnamenskega in izjemno sodobnega, a še vedno dostopnega, konceptualnega besedišča. Prav tako kot dober primer služi prvi slovenski prevod Swiftovega eseja Skromen predlog, leta 2013 objavljen v slovenskem političnem tedniku Mladina, ki uspešno ohrani in bralstvu posreduje moč izvirnika kot političnega dejanja. Prispevek ponudi pregled dolge in vztrajne mednarodne prisotnosti Swifta v prevodu in prevodoslovju, predstavi relevantne vidike prevodoslovne teorije in obravnava slovenski prispevek k Swiftovi dediščini.
Keywords: Dolar, Mladen; glas; Mahkota, Tina; Mladina; paralaksa; parallax; prevod; Swift, Jonathan; translation; voice