Razpad alfa-AlB12 v zlitinah Al-B in Al-Ti-B - Zupanič, Franc (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
V tem delu smo ugotovili, da faza @-AIB12 ne razpade pri ohlajanju zlitin Al-B in Al-Ti-B z dvofaznega področja talina + @-AIB12 oziroma s trofaznega področja talina + @-AIB12 + TiB2 do sobne temperature. Razpade šele pri izotermnem žarjenju zlitin pod -900°C, čeprav bi po podatkih iz dostopne literature morala razpasti že pod 980°C. Razpad faze @-AIB12 poteka z raztapljanjem @-AIB12 in rastjo AIB2. Kinetika razpada je hitrejša v ternarnih zlitinah Al-Ti-B kot v binarnih Al-B, ker faza TiB2 olajša nastanek reakcijskega produkta AIB2.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: aluminijeve zlitine; aluminium alloy; titan; bor; železo; silicij; fazna ravnotežja; mikrostruktura