Comparison of CT analyses of primary renal cell carcinoma and of metastatic neoplasms of the kidney - Prkačin, Ingrid (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Primerjali smo rezultate preiskav z računalniško tomografijo (CT) pri bolnikih s primarnim ledvičnim karcinomom z bolniki z metastazami v ledvicah, da bi ugotovili razlike, ki se kažejo na CT posnetkih. Bolniki in metode. Preiskavo smo opravili na 25 bolnikih, od katerih jih je bilo 10 s patološko potrjenimi metastazami v ledvicah in 15 s primarnim ledvičnim karcinomom. Dve minuti po intravenoznem vbrizgu kontrasta smo začeli s slikanjem. Pri analizi rezultatov preiskav smo upoštevali standardna merila zaoceno CT posnetkov s kontrasti. Rezultati. Pri razločevanju primarnega ledvičnega karcinoma od ledvičnih metastaz je bila občutljivost CT preiskave 98-odstotna, pri razločevanju ledvičnih metastaz od ledvičnega karcinoma pa 70-odstotna. Zaključki. V študiji smo ugotovili, da je CT preiskava v kliničnipraksi lahko koristno orodje za razlikovanje med primarnim ledvičnim karcinomom in metastazami v ledvicah.
Keywords: Carcinoma, renal cell; diagnostika; karcinom; Kidney neoplasms; ledvice; računalniška tomografija; rak (medicina); Secondary; Tomography, x-ray computed