Krompirjeva klet Podobno kakor v rasti, potrebuje krom-pir mea zimskim vskladiščenjem zračno in suho okolje, zavarovano pred vlago, mrazom n preveliko toploto. Najprimer-nejša toplota za prezimovanje krompirja je 2 do 6 st. C. Če pade toplota pod 2 st. C, naslane motna v normdlnein dibanju gomoljev, krompir postaja sla-dek, ako pade toplota še niže, krompx zmrzne in odmira, če se pa nato ¦opiata zviša, začne krompir naglo gniti Na-vadno začne krompi-r zmrzovati pr; \o-ploti 2 do 3 st. C pod ničlo, kar odvis4 od sorte krompirja. Rane sorte, ki lmajo večji odstotek vode (Erstling, bmtje, rani rožn k), zmrznejo prej, pozne kasneje. Pri *talnl toplo-ti nad 6 st. C začne krompir predčasno kaliti. Pri to-ploti nad 8 st. C se razvijajo bolezni. * Vse Sorte kmmpirja ne prenašajo v&klad ščenja enako dobro. Cim več vode je v gomoljih (ra.ne sorte), tem boij Irpi krompir med v&kiadiščenjem. Go-rnolji z . visokira odstotkom vode ludi hJtre;e zmrznejo kot gomolji z manjšira adstotkom vode. Pri krompirju, kr ga hočenio vskla-diščiti čez zimo, mor?.Tno odstranitj vt.e zelo drobne, bolne, nainrzle, obtolčene ah drugače ranjene gomolje, ter jih, ko-likor so še porabn. , skrmiti oclaosnc skisati. Zdrav, toda vlažen krompir po sušimo in mu odstranimo zemljo. Ko jC je krompir ohladal, ga spravimo v klet strogo ločeno po sortah. Klet pred vkleteTijem kromp rja te meljito očistimo in pabeiimo t apnenin beležem, ki smo mu dodali nekaj galdce suha, zračna iji zavarovana pred mra-zom in vroč no, Sloj krompirja v kleti naj , ne bo previsok (okoli 1 m), in ae preširok. Tla in stene naj bodo iz letev, da more krožiti zrak, po potrebi pa zra-čimo še z vzdušnki iz iat. Semenski krompir shranjujemo v za-bojih, velikosti 60x40x20 cm, ki jih no-rabljamo tudi za 6iljenje krompirja :n pri saditvi. Klet moramo v jeseni vn spomladi zelo pogosto zračiti, po z mi pa ne po-zabimo oken zapreti, da itrampir ne zinrzne.