Srčna operacija pri bolniku s heparinom povzročeno trombocitopenijo - Šoštarič, Maja (Zdravniški vestnik, 2008)
Izhodišča S heparinom povzročena trombocitopenija (heparin induced thrombocytopenia - HIT) je resen zaplet zdravljenja s heparinom, ki lahko vodido arterijskih in venskih tromboz. Poseben problem so bolniki s HIT, ki potrebujejo operacijo na srcu. Pri omenjenih bolnikih ne smemo uporabiti heparina kot antikoagulantno sredstvo med operacijo, ampak moramo izbrati drugo neheparinsko antikoagulantno zdravilo. Zaključki Ugotovitve kliničnih študij iz zadnjih let kažejo na to, da so zdravila iz skupine direktnih inhibitorjev trombina, še posebno bivalirudin, primerna kot antikoagulantno zdravilo med srčno operacijo.
Keywords: Adverse Effects; Antagonists And Inhibitors; antikoagulacijsko zdravljenje; cardiovascular disease; Chemically Induced; Heart Diseases; Heparin; kardiovaskularne bolezni; Srce, bolezni; srčne operacije; Surgery; therapy; Thrombin; Thrombocytopenia; Trombin; Trombocitopenija; zapleti; zdravljenje