Sanacija sestojev po požaru na območju Komna - Košir, Boštjan (Gozdarski vestnik, 2008)
Prispevek obravnava sanacijo požarišča iz leta 2006 v okolici Komna. Večina pogorele površine je v zasebni lasti, v državnih gozdovih pa je koncesionar Gozdno gospodarstvo Postojna d.d.. Narejen je bil sanacijski načrt, ki je predvideval sadnjo in setev zaradi obnove gozda ter odstranitev odvečne biomase. Ta zahtevna naloga je bila opravljena s sodobno tehnologijo strojne sečnje in izvozom okroglega lesa in sečnih ostankov ter druge biomase za izdelavo gozdnih lesnih sekancev. Uporabljena mehanizacija je bila: gosenični in kolesni stroj za sečnjo, dva zgibna polprikoličarja ter sekalnik na zgibnem polprikoličarju. Odvoz sekancev je potekal s kontejnerji in primernimi samonakladalnimi kamioni.
Keywords: gozdni požari; sanacija; Komen