Vodenje prometa s spremenljivimi omejitvami hitrosti z uporabo kontinuitetnih makroskopskih modelov - Strnad, Irena (Gradbeni vestnik, 2018)
V članku je predstavljena izvirna metoda za vodenje prometa s spremenljivimi omejitvami hitrosti na podlagi kontinuitetnih makroskopskih modelov. Uporaba kontinuitetnih modelov ponuja možnost za vključitev dejanskih vzrokov za nastanek udarnih valov v vodenje prometa, vendar hkrati pomeni bistveno bolj kompleksen problem. Matematično gledano, tak način vodenja prometa predstavlja problem optimalnega vodenja. Ker je dinamični sistem opisan s sistemom parcialnih diferencialnih enačb, ki v splošnem ni analitično rešljiv, je za obravnavanje takega problema potrebna kombinacija zahtevnih numeričnih metod, in sicer smo združili metodo končnih prostornin tipa MUSCL in diferencialno evolucijo. Delovanje metode smo prikazali tudi na konkretnem primeru.
Keywords: continuum macroscopic model; diferencialna evolucija; differential evolution; finite volume method; kontinuitetni makroskopski model; metoda končnih prostornin; optimal control theory; shockwave; teorija optimalnega vodenja; traffic control; udarni val; vodenje prometa