The european digital fortress and large biometric EU IT systems - Završnik, Aleš (Dve domovini, 2019)
Danes, ko smo priča "multiplikaciji meja", meje zasedajo nova področja. Članek se osredotoča na digitalne meje, ki v EU vznikajo z uporabo biometrične tehnologije, kar z oblikovanjem velikih biometričnih podatkovnih zbirk ustvarja novo vednost. Avtor v članku pokaže, kako s "tetoviranjem meja" na imigrantska telesa disciplinsko oblast nadomešča "hipna oblast", nato pa odstre dileme, povezane s premikanjem meja, kar omogoča domnevno apolitična informacijska tehnologija. V zadnjem delu predstavi nove oblike škode, vključno s kršitvami človekovih pravic, in nastajajoče večplastno kazensko pravo, ukrojeno glede na "hierarhije državljanstva".
Keywords: biometric data; biometrični podatki; border criminology; človekove pravice; human rights; informacijska tehnologija; information technology; kriminologija meje; large IT database; podatkovne zbirke