Fenološka ocena pojavljanja imagov štirih vrst varstveno pomembnih saproksilnih hroščev v Sloveniji: Lucanus cervus, Cerambyx cerdo, Rosalia alpina, Morinus funereus (Coleoptera: Lucanidae, Cerambycidae) - Vrezec, Al (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2008)
Saproksilne vrste hroščev veljajo za eno najbolj ogroženih ekoloških skupin hroščev v Evropi, vendar so v Sloveniji dokaj slabo poznane. Namen prispevka je ugotoviti čas pojavljanja imagov štirih varstveno pomembnih saproksilnih vrst hroščev v Sloveniji, oceniti vrh aktivnosti vsake vrste in podati priporočila za obdobja, v katerih naj se izvajajo popisi izbranih vrst. Opravljena je bila analiza do sedaj zbranih naključnih najdb in opazovanj v Sloveniji. Pri treh vrstah, Lucanus cervus, Rosalia alpina in Morinus funereus, je mogoče spremljati tudi spremembe pojavljanja v obdobju od leta 1900 do 2007 spričo večjega nabora dostopnih podatkov pred letom 1950. Spremembe so se izkazale za značilne pri poznih oziroma poletnih vrstah (L. cervus, R. alpina), pri zgodnejših oziroma pomladnih vrstah pa ne (M. funereus). Upoštevajoč fenološke spremembe so podana optimalna obdobja za izvajanje popisov v Sloveniji: za L. cervus konec junija in prva polovica julija, C. cerdo junija, R. alpina druga polovica julija in M. funereus druga polovica maja in junij. Prispevek odpira vprašanja fenoloških sprememb pri hroščih v Sloveniji glede na učinke globalnega segrevanja, ki pa jih zaradi majhnega nabora vrst v tej preliminarni študiji ni mogoče potrditi ali ovreči.
Keywords: entomologija; fenologija; hrošči; Slovenia; Slovenija