Hitra kalibracija flikermetra za pravilno oceno kakovosti napetosti po EN 50160 - Balan, Filip Samo (Informacije MIDEM, 2002)
Skladno z našo regulativo je SIQ pooblaščena organizacija za izdajanje certifikatov o ustreznosti merilne opreme. To nalogo večinoma tudi uspešno opravlja, za nekatere redke meritve pa ji manjka zelo draga preskusna oprema. Tedaj bi morali spremeniti naše zakone in dovoliti SIQ-u nostrifikacijo certifikatov tujih pooblaščenih zavodov - predvsem tistih iz EU. Eden takšnih je preverjanje delovanja flikermetra skladno z IEC 868-0 in EN 61000-4-15. Ko smo v Laboratoriju za energetiko UM FERI zaznali razhajanje merilnih rezultatov paralelno priključenih flikmetrov, smo sestavili generator s standardom zahtevanih sprememb napetosti in kalibrirali instrument, ki ima certifikat nemškega pooblaščenega laboratorija Forschungemeinschaft für Hochspanungs- ung Hochstromtechnik E.V. Ni bilo razhajanja, tako lahko sklepamo, da imamo v našem omrežju, glede na flikerje, boljšo kakovost napetosti, kot jo izmerijo instrumenti, ki so na trgu v Sloveniji.
Keywords: električna napetost; flikermeter; kvaliteta; merjenje; nihanje napetosti