Enote slovenskega paremiološkega minimuma v govornem korpusu GOS - Meterc, Matej (Slavistična revija, 2015)
Prispevek predstavlja prvi poskus raziskave slovenske paremiolo gije v korpusu govorjene slovenščine GOS, ki obsega 120 ur posnetega govora. S korpusn o raziskavo, v katero smo vključili 300 najbolj poznanih paremioloških enot iz slovensk ega paremiološkega minimu - ma, smo našli 37 enot. Opisujemo razpon variant, prenovitev i n transformacij pregovorov ter prikazujemo primere njihove neprototipne rabe. Po analizi uvajalnih sredstev pregovorov pokažemo, kako ta sredstva lahko uporabimo za odkrivanje no vega frazeološkega gradiva v korpusih. Analiziramo tudi zastopanost enot v različnih tip ih diskurzov in razmišljamo o mestu paremiologije med preostalimi stavčnimi frazemi.
Keywords: corpus linguistics; frazeologija; GOS; govorjeni jezik; korpus of spoken Slovene; korpusna lingvistika; paremiological minimum; paremiological unit; paremiološka enota; paremiološki minimum; phraseology; pregovor; proverb; Slovene; Slovenian language; slovenščina