Neposredna uporaba splošno veljavnih načel mednarodnega prava v pravnem redu Republike Slovenije - Olaj, Anton (Mednarodna revija za javno upravo, 2013)
Inkorporirana neposredno izvršljiva splošno veljavna načela mednarodnega prava se v pravnem redu Republike Slovenije uporabljajo neposredno. Obstaja problem odsotnosti sistemske ureditve evidence uveljavljenih tovrstnih pravnih norm in zato težavnost njihovega prepoznavanja. Zadrega je večja, ker tudi ni na voljo relevantne strokovno prevedene judikature mednarodenih tribunalov, z izjemo sodb Sodišča Evropske unije. Čeprav splošno veljavna načela mednarodnega prava veljajo v slovenskem pravnem redu per se, ni popolnoma jasno, kako naj se odzovejo upravni organi v situacijah, ko so pravice in obveznosti pravnih subjektov hkrati urejene z zakonom in uveljavljenim običajnim mednarodnim pravom, vendar so nasprotujoče.
Keywords: international law; mednarodno pravo; pravna načela; pravni red; principles of international law; Slovenia; Slovenija