Unser Kulturgut Sprache - Heusinger, Siegfried (Acta neophilologica, 2003)
18. decembra 2003 mineva dvesto let od smrti J. G. Herderja, ki je pomembno zaznamoval filozofijo zgodovine in teologije na Nemškem, ukvarjal pa se je tudi s teorijo jezika in umetnosti. Njegove raziskave o jeziku in književnosti slonijo na historično-genetičnih izhodiščih. Veliko svojega razmišljanja posveča razmerju med jezikom in človeškim razumom. Na osnovi svojega unilateralnega razumevanja jezika gradi most do razumevanja jezika in kulture. Danes vemo, da je jezik medij v večkratnem pomenu besede: je nosilecin posrednik naših misli, ohranja zgodovino in kulturno zgodovinski razvoj in je kot človekova stvaritev sestavni del kulturne dediščine ljudstev. Iz navedenih razlogov smo odgovorni za njegovo negovanje in razvoj.Ta misli so vznemirjale tudi Herderja, ki ni skoparil s kritiko praznega besedičenja in kvarjenja jezika v svojem času. Pojem kultura jezika(Sprachkultur) je moderna skovanka; njegovo teoretično podlago in metodo pa je konec dvajsetih let 20. stoletja razvil praški lingvistični krog. Na 1. mednarodnem slavističnem kongresu v Pragi 1929 so bili "splošni temelji kulture jezika" v središču razpravljanja.
Keywords: filozofija jezika; German; Herder, Johann Gottfried, 1744-1803; jezikovna kultura; jezikovna politika; nemščina