Odrezovanje mehkih materialov z velikimi hitrostmi - Pušavec, Franci (Strojniški vestnik, 2006)
Široko uporabljan material, kakršen je mehka siva litina, je velika obremenitev rezalnih orodij pri suhem odrezovanju z velikimi hitrostmi (OVH). Vzrok zapletenosti obdelave so edinstvene kombinacije lastnosti obdelovanega materiala, to so: trdnost, trdota, trdi vključki in kemična obrabna obstojnost. Take lastnosti so sicer potrebne za izpolnjevanje zahtev izdelka, vendar pa lahko pri velikih temperaturnih in mehanskih obremenitvah negativno vplivajo na kakovost obdelane površine, sposobnost postopka in storilnosti. Te obremenitve se na orodju med drugim kazejo kot hitra in prekomerna obraba. Zato je namen prispevka predstaviti smernice za povečanje obdelovalnosti mehke sive litine pri OVH. Izboljšanje obdelovalnosti je lahko doseženo s pravo kombinacijo materiala rezalnega orodja in tehnologijo odrezovanja prilagojeno kupčevim zahtevam.
Keywords: orodja; odrezavanje; siva litina; obraba