Poporodna histerektomija - Juvan-Kramer, Katja (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča. Urgentno poporodno historektomijo (PH) naredimo pri življensko nevarni poporodni krvavitvi. Incidenca se, po podatkih iz literature, giblje med 1/330 in 1/5000 porodov. Vodilni vzrok v razvitem svetu je placenta akreta. Poleg standardnih ukrepov (dajanjezdravil, iztipanje maternice, bimanualna kompresija maternice ipd.) se vse bolj uveljavljajo konzervativne kirurške metode zdravljenja in embolizacija žil. Želeli smo ugotovitiincidencoPH v Porodnišnici Ljubljana, uporabo konzervativnih metod ustavljanja krvavitve ter ujemanje operativne in histološke diagnoze. Zanimaleso nas možnosti in pogoji za zdravljenje poporodne krvavitve z embolizacijo. Metode. Narejena je bila retrospektivna analiza PH v letih 1992-2002 v Porodnišnici Ljublana in izračunana incidenca PH. Analizirali smo podatke o bolnicah, indikacija za PH, vrsti operacije ter ujemanju histološke in operativne diagnoze. Proučili smo možnost za embolizacijo materničnih žil. Rezultati. V omenjenem obdobju se je v Porodnišnici Ljubljana 20 porodov končalo s PH (incidenca 1/3124 porodov). 17 bolnic je bilo multipar, v 9 primerih je bila narejena PH po carskem rezu. Najpogostejša indikacija je bilaruptura maternice (6 primerov), sledita vnetje maternice (5 primerov) in atonija (4 primeri). Med konzervativnimi metodami je bilo najpogostejše dajanje 15-metil PGF2alfa in oksitocina, sledila sta iztipanje in tamponada maternice. V nobenem primeru ni bila uporaba konzervativna kirurška metoda ustavljanja krvavitve. Histološka in operativna diagnoza sta se ujemali v 16 primerih. Ni bilo maternalne in neonatalne smrti. Incidenca PH v Porodnišnici Ljubljana je nizka. Vodilna vzroka sta ruptura maternice in vnetje maternice. Konzervativne kirurške metode ustavljanja krvavitve niso bile uporabljene. Obstajajo dobre možnosti za embolizacijo materničnih žil.
Keywords: Emergencies; ginekologija; Histerektomija; Hysterectomy; krvavitev; Maternica, krvavitev; Maternica, ruptura; Placenta Accreta; Placeta priraščena; poporodno obdobje; Poporodno obdobje, motnje; Puerperal Disorders; Urgentna stanja; Uterine Hemorrhage; Uterine Rupture