Evaluating group degree centrality and centralization in networks - Karlovčec, Mario (Informatica (Ljubljana), 2022)
Glede na podano omrežje G lahko pomembnost skupin modeliramo s pomočjo mer skupinske centralnosti. Freemanova centralizacija predstavlja način normalizacije za poljubno obstoječo mero centralnosti, kot tudi za poljubno obstoječo mero skupinske centralnosti. Omenjena normalizacija omogoča primerjavo posameznikov oz. skupin različnih omrežij. Članek se osredotoča se na mero centralnosti in centralizacije skupine, ki temelji na stopnji, kot je predstavljeno v Krnc in Škrekovski (2020). Opišemo njegovo učinkovito izvajanje in preučimo obnašanje različnih omrežij v resničnem svetu, glede na to mero. Ugotavljamo, da zelo majhne skupine, kot tudi tudi zelo velike, nimajo velike centralnosti — ko skupina raste, njena vrednost narašča, a na neki točki začne upadati. Takšno unimodularno vedenje potrjuje naša analiza centralizacije skupinske stopnje šestih omrežij iz realnega sveta. Na koncu podamo nekaj izzivov za prihodnje delo.
Keywords: analiza omrežja; degree centralization; group centrality; network analysis; skupinska centralnost; stopenjska centralizacija