Inclusive regional value chains: blockchaining perishable agricultural products in Southern Africa - Sama, Hamisi K. (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2023)
V Južni Afriki se zaradi nesistematično in neusklajeno oblikovanih regionalnih vrednostnihverig (RVC) veliko pokvarljivih kmetijskih proizvodov izgubi. Predvsem gre za kvarjenje in slab sistem pospravilu pridelka ter pomanjkljivo usklajevanje partnerjev na začetku in na koncu oskrbovalne verige.Čeprav se poziv k povečanju trgovine v južnoafriški regiji morda zdi verjeten, strogo gledano ni dobroutemeljenih ekonomskih razlogov, zakaj bi morala trgovina s pokvarljivimi kmetijskimi proizvodipredstavljati izziv. Široko zasnovana vključujoča RVC s pomočjo blokovnega povezovanja pokvarljivihkmetijskih proizvodov bi lahko omogočila veliko učinkovitejše odzivanje na trajnostne razvojne izziveregije, kot to počnejo v razvitih in nastajajočih gospodarstvih. V zadnjem času sta vzpon in širitev vključujočih RVC ter poudarek na veriženju blokov spodbudila velik premik paradigme o prenovi sistemapo spravilu pridelkov. Cilj prispevka je preučiti pomen pobud za veriženje blokov za vključujoče RVC zapokvarljive kmetijske proizvode v Južni Afriki. S kvantitativnim raziskovalnim pristopom, ki vključujekvantitativne metode zbiranja podatkov, je cilj raziskave oceniti tudi trenutne izzive, priložnosti in zaznaveglede tehnologije veriženja blokov v kmetijskem sektorju. Ugotovitve študije praktično in empiričnoprispevajo k razumevanju veriženja blokov za podporo razvoju vključujočih in odpornih vrednostnih verigter zagotavljajo vpogled za oblikovalce politik in deležnike pri spodbujanju trajnostne gospodarske rasti vkmetijskem sektorju južne Afrike.
Keywords: blockchain; inclusive regional value chain; perishable agricultural products; pokvarljivi kmetijski proizvodi; veriženje blokov; vključujoča regionalna vrednostna veriga