Parameterizacija momenta na krmilnem obroču in optimizacija vodilniškega mehanizma cevne turbine - Krotec, Simon (Strojniški vestnik, 2004)
Prispevek govori o vodilniskem mehanizmu pri cevnih vodnih turbinah. Vodilniški mehanizem skrbi za vrtenje vodilniških lopat v odvisnosti od vodnih razmer in s tem za optimalno izkoriščanje vodne energije. V prispevku je opisan postopek parameterizacije hidravličnega momenta in optimizacije vodilniškega mehanizma s ciljem zmanjšanja sile, ki jo morata zagotoviti hidravlična valja. Za rešitev te naloge je bil uporabljen programski paket PTC Pro/Engineer (Pro/E) Wildfire, rezultati pa so prikazani v grafični obliki iz katere je razviden rezultat numeričnega optimiranja vodilniškega mehanizma.
Keywords: turbine cevne; vodilniki; parameterizacija; optimiranje; cevne turbine