The beginning of the Neolithic in Austria - a report about recent and current investigations - Lenneis, Eva (Documenta Praehistorica, 2001)
Najzgodnejša kultura linearnotrakaste keramike velja kot sinonim za začetek neolitika v srednji Evropi in zatorej tudi v Avstriji. Rayširjenost te kulture so omejevali dejavniki naravnega okolja, saj je gospodarsko temeljila na poljedelstvu in ivinoreji. Njene sledi v Avstriji smo našli le izven alpskega področja in na nadmorskih višinah do 400/450 metrov, na najbolj plodni prsti (preteno aluvialnega izvora) in v najbolj suhih in toplih klimatskih področjih z jasno določeno mejo tolerance. V zadnjih dveh desetletjih pa smo opravili obsena nova izkopavanja. V članku podajamo kratek pregled največjih izkopavanj in glavne izsledke. Med leti 1984 in 1986 smo v okviru mednarodnega raziskovalnega projekta opravili prve terenske raziskave. Rezultati teh raziskav so bili podrobno analizirani in so trenutno v tisku. V članku jih na kratko povzamemo in predstavimo. Pregledamo tudi izkopavanja, ki so v teku, in druge projekte.
Keywords: archaeology; arheologija; neolitik; Austria; Avstrija; ceramic; keramika