Content validity and cognitive testing in the development of a motivational interviewing self-assessment questionnaire - Hočevar, Tadeja (Zdravstveno varstvo, 2024)
Namen: Razviti samo-ocenjevalni vprašalnik o izvajanju motivacijskega intervjuja (MI) in preveriti njegovo vsebinsko veljavnost oz. izvesti prvi dve fazi oblikovanja vprašalnika za uporabo v presečnih raziskavah med izvajalci na MI temelječega kratkega svetovanja za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola (KSTŠPA). Metode: Izvedli smo celovit pristop mešanih metod, ki je vključeval pregled literature, tri kroge mnenj skupine strokovnjakov s področja (SS) (n = 10), kognitivno testiranje (KT) vprašalnika z 10 izvajalci in pilotno testiranje vprašalnika s 31 izvajalci na MI temelječega KSTŠPA. Na podlagi mnenj SS v drugem krogu testiranja smo izračunali indekse vsebinske veljavnosti (IVV) in modificirani koeficient kappa (k*). Osredotočili smo se na 4 vsebinske kategorije: bistvenost in razumljivost vprašanj ter smiselnost in izčrpnost možnosti odgovorov. Razumljivost vprašalnika smo dodatno preverjali s kognitivnim testiranjem. Analizo smo izvedli v letu 2020 ob zaključku izvajanja pilota nacionalnega projekta Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA). Rezultati: Vrednosti IVV na podlagi univerzalnega strinjanja strokovnjakov za celotni vprašalnik so bile ustrezno visoke (> 0,80) v 3 od 4 kategorij, IVV na podlagi povprečnega strinjanja strokovnjakov pa je bila visoka (> 0,90) v vseh kategorijah. Vrednosti IVV na ravni postavk niso bile manjše od 0,50, kar bi pomenilo avtomatično zavrnitev postavke, vrednosti k* pa so pokazale slabo veljavnost pri dveh postavkah v kategoriji razumljivost (k* = 0,33). Vse problematizirane dele vprašalnika smo dalje kognitivno testirali in na podlagi rezultatov uspešno spremenili ter so bili nato sprejeti kot ustrezni v tretjem krogu testiranja. Zaključki: Končna različica vprašalnika ima ustrezno vsebinsko veljavnost za uporabo med slovenskimi izvajalci na MI temelječega KSTŠPA in je pripravljena na preverjanje psihometričnih lastnosti.
Keywords: alcohol screening and brief intervention; cognitive testing; content validity; kognitivno testiranje; kratko svetovanje za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola; motivacijski intervju; motivational interviewing; samo-ocenjevalni vprašalnik; self-assessment questionnaire; vsebinska veljavnost