List 52. Globoko prekopavanje (rigolovanje) zemlje. Prekopavanje sploh zboljšava zemljo: zemlja se zrahlja, prezrači ter postane vsled tega plodnejša. Globoko prekopavanje ali rigolovanje je izvenredno opravilo in se šteje med zboljševalna ali melijoracijska opravil^ Globoko se prekopuje za nove vinograde. Prekopava se jeseni. Površje pa naj ostane čez zimo neporavnano, da laže vplivajo na prekopano zemljo mraz, toplota, dež in sneg. Koplje naj se vsaj 50 % globoko in po potrebi tudi globoče. Globokega prekopavanja ne bodem obširno popisoval, saj znajo delavci na kmetih to delo na ta ali ta način in tudi na šolskem vrtu ni nikdar posebno veliko tega opravila, vendar hočem ob kratkem popisati delo: Ob robu in sicer ob široki strani zemljišča, ki ga ----- 410 ------ menimo prekopati, naredi se preko 40 % širok in toliko globok jarek a (glej podobo 2), kolikor je zemljo globoko prekopati. Tla se potem jarku še kolikor moči prekopljejo t. j. prerahljajo. Tik tega narejenega jarka prične se potem drug enako širok pas zemlje prekopavati, in sicer tako, da se z dobljeno zemljo zasipa poprej narejeni jarek. Zgornja plast tega pasu pride toraj na dno prej narejenega jarka, spodnja pa na vrh. Kadar je to zvršeuo, zasut je prejšnji jarek, poleg njega pa nastal drug. Tudi temu jarku se dno prerahlja, in potem tako dalje dela, da je ves kos rigolovan. Nazadnje se naredi jarek 6, kateri se zaspe z zemljo, ki je ostala od prvega jarka. Na majhnih prostorih se hitro prenese zemlja prvega jarka v zadnji jarek, drugače je pa pri rigolovanju velikih prostorov. Da ni treba zemlje tako prenašati, razdeli se ves prostor po dolgem na dva dela, katera se posebe prekopujeta. Kadar je prva polovica prekopana, začne se z orugo na tisti sttani, na kateri se je pri prvi nehalo. Zemlja, ki se dobi iz prvega jarka c druge polovice rabi za nasipanje zadnjega jarka b prve polovice. Zadnji jarek druge polovice d se pa zaspe s poleg ležečo zemljo prvega jarka prve polovice a. Tako na jesen prekopani prostor peciva potem in se šele na spomlad poravna, če treba, tudi nekoliko zrahlja. Podoba 2.