Metoda raziskave nelinearnih upogibov valjev pri rotacijskem ofsetnem tiskarskem stroju - Augustaitis, Vytautas Kazimieras (Strojniški vestnik, 2006)
Elastični pomiki valjev s plošč, valjev z gumijasto oblogo in tiskovnih valjev ter se posebej upogibov valjev, ki se pojavijo med vrtenjem valjev, pritiskajo drug ob drugega prek tanke elastične gumirane tkanine, ki pokriva valja z gumijasto oblogo (valji so nameščeni tako, da je v vsakem paru valjev vsaj en valj z gumijasto oblogo), močno vplivajo na delovanje rotacijskega ofsetnega tiskarskega stroja. Valji začnejo pritiskati drug ob drugega zaradi pomikanja njihovih ležajnih sklopov. Prispevek opisuje metodo raziskovanja upogibov valjev in drugih elastičnih pomikov, pa tudi sprememb tlaka vzdolž valjev, ki pritiskajo drug ob drugega. Med raziskavo smo ocenili nelinearne značilnosti elastičnosti sklopov ležajev, sile teže in lege osi vrtenja valjev glede na njihove medsebojne vplive. Obravnavani problem smo rešili kot zahteven nelinearni statični problem, pri katerem smo na robovih delovnih površin valjev, ki pritiskajo drug ob drugega, poznali potrebne vrednosti tlaka, pri tem pa so bili pomiki sklopov ležajev, ki so potrebni za nastanek omenjenih vrednosti tlaka, na začetku neznani. Z uporabo metode na specifičnem primeru smo pokazali, da so upogibi valjev bistveno vplivali na porazdelitev tlaka vzdolž dotikalnega predela valjev sodobnega tiskarskega stroja in s tem tudi na kakovost tiska.
Keywords: ofsetni tisk; tiskarski stroji; valji