Validation of a flexible multibody belt-drive model - Čepon, Gregor (Strojniški vestnik, 2011)
Zaradi vse večje zanesljivosti jermenskih gonil se je njihova uporaba v zadnjih nekaj desetletjih zelo razširila. Po zaslugi nizkih stroškov inštalacije in vzdrževanja, možnosti blaženja šokov in dobrih obratovalnih karakteristik že vrsto let nadomeščajo verižna in zobniška gonila kjerkoli je to mogoče. Zlasti v avtomobilski industriji, ki predstavlja velik dele tržnega gospodarstva, je v zadnjem času značilno, da se več jermenskih gonil združuje v eno samo daljše jermensko gonilo. Ta jermenska gonila izkazujejo kompleksno dinamsko obnašanje, zaradi česar je potrebno okarakterizirati dinamski odziv tovrstnih sistemov z uporabo validiranih numeričnih modelov. Na osnovi teh modelov lahko določimo optimalne obratovalne, oblikovne in materialne parametre gonila.
Keywords: absolutni vozliščni koordinatni sistem; ANCF; angular speed loss; belt-drive; jermenska gonila; serpentinsko jermensko gonilo; validacija; validation