The wet-chemical synthesis of functionalized Znsub{1-x}OMnsubx quantum dots utilizable in optical biosensors - Alizadeh, Mohamad (Materiali in tehnologije, 2013)
Kvantni delci (QD) ZnO so bili uspešno sintetizirani s tehniko izločanja in preučevan je bil učinek koncentracije ionov Mnna{2+} kot dopantov na optične lastnosti. Polietilen glikol (PEG) kot omejitveno sredstvo je bil uporabljen za kontrolo velikosti delcev z omejevanjem rasti delcev po nukleaciji in za zagotovitev posebne skupine na površini, ki jo je mogoče naprej združevati z biocelicami. XRD-analize so odkrile enofazni ZnO s kristalno strukturo wurtzita. Posnetek s TEM pokaže, da so končni QDs okrogle oblike s premerom okrog 15 nm. Organske skupine na površini nanodelcev (NPs) so bile določene s FTIR-spektroskopijo. Iz fotoluminiscenčnega spektra izhaja, da dopiranje ionov Mnna{2+} v gostujočo mrežo povzroči prehod na{4}Tspodaj{1} --> na{6}Aspodaj{1} in zato pojav novega vidnega emisijskega pasu v območju 410-450 nm. Rezultati kažejo, da imajo končni QDs potencial biokemičnega optičnega zaznavanja.
Keywords: kvantni delci; quantum dots; surface modification; modifikacija površine; biosensorji; biosensors; fotoluminiscenca; photoluminescence