Izzivi logopedske obravnave odraslih v času epidemije - Pirc, Špela (Rehabilitacija (Ljubljana), 2021)
V zadnjem letu se tudi na področju logopedske dejavnosti soočamo s spremembami zaradi množičnega pojava koronavirusne bolezni. Zaradi uvedbe protikoronskih ukrepov in reorganizacije dela znotraj ustanove je postala obravnava težje dostopna ambulantnim nevroloških bolnikom. Vrzel zaradi izpada ambulantnih obravnav je delno zapolnilo izvajanje logopedske obravnave na daljavo, v obliki telerehabilitacije. Obvezna uporaba zaščitne opreme je vplivala na potek in učinkovitost neposredne logopedske obravnave. V prispevku bomo podrobneje prikazali posamezne izzive, s katerimi smo se soočili logopedi v času epidemije zaradi bolezni COVID-19 in z njo povezanimi zaščitnimi ukrepi. Pri tem smo se omejili na izvajanje logopedske obravnave pri odraslih nevroloških bolnikih in na tri vsebinska področja, ki so najpogosteje predmet logopedske obravnave pri teh bolnikih: okvare sluha, motnje govorno-jezikovnih sposobnosti in motnje požiranja.
Keywords: communication; coronavirus; COVID-19; dysphagia; hearing; komunikacija; koronavirus; logopedija; motnje požiranja; rehabilitation; sluh; speech and language therapy; Speech Disorders; telerehabilitacija; telerehabilitation