List 85. Domače skušnje z debelim korenjem ali markvo *). Pol lota semena debelega korenja ali merlina (Riesenmohre), ki sem ga od ljubljanske kmetijske družbe prejel, sem po naročilu 24 ur v slani vodi namakal, 3 sežnje dolgo in en seženj široko gredo 2 palca globoko po verstah 5. aprila o mlaji obse-jal. Prišlo je tak gosto ven, da sem moral skorej polovico gaizruvati; zrastlo je silo lepo, pa ker je še le pregosto bilo, je večidel take korene naredilo^ kakor da bi jih bilo po pet in še po več vkup zra-šenih. Kteri koreni so bolj na redkem in posamem stali, so bili neizrečeno lepi; eden takih je vagal 86 lotov in je bil 16 palcev dolg, drugi nekoliko manj. Koren ta pa je od našega navadnega bolj terd in se mora tudi dalje kuhati. Koliko bi na vago vsega zneslo, ne morem povedati, ker se je čez celo leto pipalo in sprotoma za skuho rabilo; toliko pa znam reči, da večji je in več ga kakor navadnega priraste, je torej po mojih skušnjah priporočila res vreden. V Trebovljah na Staj. Josip Hašnik. *) V imenu kmetijske družbe ponavljamo prošnjo, da bi po izgledu gosp. fajmoštra Hašnika tudi drugi, ki so tega semena prejeli, svoje skušnje nam na znanje dali, da bomo vedili: pri eem smo, in da se bo semena ob pravem času več naročilo, ako se bo zvedilo, da se je v obče dobro obneslo. Vred.