Struktura poezije Svetlane Makarovič med grotesko in metafiziko - Troha, Gašper (Jezik in slovstvo, 2011)
Razprava analizira pesmi Zvezda in Igla Svetlane Makarovič, ki sta bili prvič objavljeni v zbirki Tisti čas (1993), kasneje pa ju je avtorica uvrstila na konec svojega izbora, ki je leta 2002 izšel pod naslovom Samost v samozaložbi. V njiju se jasno pokaže forma modernizirane balade, o kateri je podrobno razpravljal že Boris A. Novak, obenem pa pesnica vanju uvede simbol zvezde nad goro. Ob podrobnem branju obeh pesmi in analize so-in-proti-postavljanja zvena in pomena besed se zvezda nad goro kaže kot uvedba nove metafizike, ki je ni več mogoče uveljavljati in potrjevati z nasiljem, v katerega je sicer pogreznjen avtoričin pesniški svet. Predvsem ob tematskih in formalnih pristopih je mogoče iskati paralele med to poezijo in dramatiko "u fris", s čimer se pokaže vpetost opusa Svetlane Makarovič v svetovno literarno klasiko.
Keywords: Makarovič, Svetlana, 1939-; Slovenian poetry; Poezija; ballad; in-yer-face theatre; Literarne študije; Kane, Sarah, 1971-1999; Primerjalne študije; slovenska poezija; balada; groteska; gledališče "u fris"; grotesque