Osebnostne lastnosti parov z zmanjšano plodnostjo - Bürger, Martina (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1995)
Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali se pari z zmanjšano plodnostjo razlikujejo med seboj glede na uspešnost zdravljenja neplodnosti in od običajno plodnih parov v osebni anamnezi, osebnostni strukturi, stališčih do spolnosti, nosečnosti in poroda ter doživljanju neplodnosti. Primerjali smo dve skupini parov z zmanjšano plodnostjo. V 1. skupini so bili pari, ki z metodo homologne inseminacije (AIH) niso uspeli zanositi, v 2. skupini pa pari, ki so zanosili v prvih štirih ciklusih homologne inseminacije (AIH). Kontrolna skupina so pari, ki niso imeli težav z zanositvijo. Podatke smo zbirali z anamnestičnim vprašalnikom, vprašalnikom do stališč do spolnosti, nosečnosti in poroda (S-S-G) in osebnostnim vprašalnikom (MMPI-2). Rezultati nakazujejo, da je pri shizoidno strukturirani osebnosti neplodnih parov, ki prevladujejo v 1. skupini, večja možnost neuspešnega zdravljenja z metodo homologne inseminacije (AIH). Za te pare spolnost, nosečnost, porod in otrok pomenijo tako čustveno vznemirjenje, da ga povsem izrinejo iz zavesti v podzavest in na telesni nivo delovanja, kar prispeva k ohranjanju psihogene neplodnosti. V 2. skupini so pari bolj depresivno oziroma anankastično atrukturirani, zato imajo več možnosti, da po zdravljenju zanosijo. Osebnostnastruktura ima pomembno vlogo pri uspešnosti zdravljenja neplodnosti, ki je tudi psihosomatska težava in zato zahteva celosten pristop pri obravnavi.
Keywords: neplodnost; zakonski pari; osebnostne lastnosti; zdravljenje; therapy; psihosomatika