Predvidevanje nelinearnega lezenja izdelkov - Spoormaker, Jan (Strojniški vestnik, 2007)
Prispevek na primeru nelinearnega lezenja materiala vstopnika zraka prikazuje sodobne zmožnosti analiz z MKE, zapletenih 3D viskoelastičnih deformacij izdelkov iz plastike. Predstavljena je pomembnost tovrstnih zmožnosti za konstruiranje zapletenih komponent iz plastike. Model nelinearne viskoelastičnosti je vključen kot podprogram v tržne programske rešitve, ker le-te se ne dajejo tovrstne uporabe. V prispevku so podane posebnosti modela in njegova numerična izvedba v tržnem programskem paketu MSC.MARC.
Keywords: lezenje; nelinearna dinamika; napetosti; analiza končnih elementov; polimeri