Eksperimentalno preskušanje prenosa toplote v Lorenzovem postopku z uporabo zeotropnih zmesi - Soldo, Vladimir (Strojniški vestnik, 2003)
Za sistem, ki deluje pri enakih pogojih je bila opravljena primerjava med termodinamičnim izkoristkom za enokomponentno hladivo R22 ter za njegovo zamenjavo z zeotropno zmesjo R407C. Predstavljena je konstrukcija hladilnega sistema, ki omogoča delovanje z R22 ter R407C skupaj z meritvami vseh ustreznih podatkov (temperatura, tlak in pretoki, njihovim zapisom ter analizo). Dobljeni rezultati kažejo, da je hladivo R407C dobra zamenjava za R22 pri višjih temperaturah uparjanja. Čeprav so teoretični rezultati vodili k predpostavki da bo R407C v primerjavi z R22 povečal izkoristek tega eksperimentalni rezultati niso potrdili. Razlog za to dejstvo je v nizjih toplotnih prestopnostih v primeru uporabe hladiva R407C.
Keywords: zmesi zeotropske; procesi Lorentz; izkoristki termodinamični; prenos toplote; hladilni sistemi; Lorenzov postopek; hladiva